Texter utifrån en bild

10. jan, 2015

”Det är tur att ha Lejdaren så att man kommer hemifrån ett par timmar. Där kan man träffa vänner, äta lunch, ta en kaffe eller följa med på utflykter till exempelvis muséer. Jag har varit på Lejdaren i 23 år. Ett par år till blir det. Jag trivs jättebra.”

”På Lejdaren känner jag mig välkommen och det är trevligt och man kan äta god mat när man har råd. Lejdaren är en plats där man kan gå på kurser med data och så vidare, titta på film och åka på utflykter. Hit kommer man när man känner för det. Här trivs jag och känner mig trygg.”

”Lejdaren är en plats dit man kan gå och umgås med andra och inte behöva sitta ensam hemma. Det borde finnas fler ställen som Lejdaren. Jag känner mig alltid välkommen här och att det är som ett andra hem. Till hösten blir det 23 år som jag varit här. Visst har det varit lite berg och dalbana ibland på grund av konflikter men mest har det varit positiv. Jag har jobbat som OSA här och haft om maten och cafét. Lejdaren betyder väldigt mycket.  För många vore det katastrof om det lades ner, det är jag säker på.”

”På Lejdaren gör jag saker som utvecklar mig. Där känner jag mig trygg och där kan man vara sig själv. Lejdaren betyder väldigt mycket.”

20. dec, 2014

”Raketer och smällare som viner, brakar och låter. Här i centrum, där jag bor är det värre än bomberna i Beirut. Alla ska förstås till centrum och smälla sina smällare. Det värsta jag vet är fyrverkerier. Om man har husdjur så är det bäst och åka bort till ett lugnare ställe. Gott nytt år. Nääee…”

”Det nya året hoppas jag bär med sig mycket nytt och mycket välmående. Jag hoppas jag kan bo själv i min lägenhet och att jag kan gå till Lejdaren varje dag. Kanske får jag gå i terapi.”

”2015 – ett nytt år. Tänkte mig att göra en ny CD-skiva. Lejdaren som vanligt med kurser- kanske skriver jag om boken, måste hitta någon som vill sälja den. Har jag pengar till sommaren så kanske det blir MC-kort. Renovera lägenheten…”

”Samarbete med Guds nåd.”

”Champangen flödar. Jan Malmsjö läser nyårsklockan. Jag tänker framåt. Egentligen är det inte så mycket nytt som ska hända nästa år. Men jag kanske fortsätter utveckla min simteknik inför en siminstruktör. Man ska gå upp klockan 07.00 på helgerna.  Kanske en gång i månaden, eller varannan månad. Kanske ska jag försöka spela pianostycket ”Check by Check” av Irwing Berlin tillsammans med bandet på Lejdaren. Skulle vara kul att spela med orkester. Kanske en resa till Turkiet.”

14. dec, 2014

"Jag vet att dagen idag är min dag. Glad att jag har kunskap om att det är jag tillsammans med mina medmänniskor som skapar varje minut, varje dag. Ansvaret för att jag ska stå i min kraft är alltid jag. Ingen annan kan styra eller kontrollera mig. Min egen närhet och min egen kärlek till mig själv är alltid jag som ska bevara. Min öppenhet och hängivenhet jag hade som startmotor är nog lite skadad. Men jag ska som en klok forskare inte ge upp. Det var det förtrycket gjorde. Jag ger inte upp min intigritet. Jag tänker skapa ett gott liv till mig själv och andra. Nobelfesten har nyss börjat."

 

"Man måste gå vidare och se ljusare och nyare in i framtiden. Måste utveckla sig själv, växa som människa. Att tänka bakåt är dåligt om man haft det svårt. Framtiden kan vara positiv. "

9. dec, 2014

”Onödigt mycket godis. Lätt att svulla i sig en hel chokladask alldeles själv.  Ingen gran för mig med massa kryp. För många helgdagar på en gång. Mysigt med alla fina fönster och stjärnor som tindrar.  Om man får önska så skall det vara snö också. God jul är inte alltid så god.”

 

”Första advent, julen närmar sig. Julklappar ska köpas. Mat bjuder mamma på. Fattig i januari”

 

”Nu så kommer julen, nu är julen här. Det är skönt att vakna upp på morgonen. Nu för tiden är det bara brorsan och jag som äter julgröten på morgonen. När man är i 14-årsåldern och har två äldre bröder känns det som en brytningspunkt, men än så länge ser vi det positiva i tillvaron. Först den ordinarie promenaden i den fina skogen. Sedan jultallriken som brorsan ordnar med några snapsar. Det är lite festligt. På eftermiddagen ger jag honom en julklapp, något som jag tror ska passa honom. Min bror brukar ge något tillbaka plus trisslotter för 200 kr. Sen ser vi de traditionella julprogrammen på TV, äter godis och tar en cigarr. Vid tolv går vi och lägger oss. Sen fortgår julen med julbord och julgröt.”

 

”Julen är alltid saknaden efter mera. Mera av närhet och gemenskap.  Julen då Jesus föds. Ja, han har juförändrat mitt liv. Tron i betydelsen att vi alla är unika och vackra. Det glada budskapet. Att vi alla hör ihop. Änglarna som kom till hedarna på jorden och sjöng att ett barn var fött. Ja, det är stort, Jesusbarnet. Jag älskar Jesus för vad han gjorde och sa. Denna känsla av frid som han ville ge oss att öppna våra hjärtan och att ta emot det glada budskapet. En gång i tiden så förtrollade julen mig med ljusen och snön hör väl julen till. Maten har alltid glatt mig och jag kommer nog vara svulten nu i år eftersom jag går och halvsvälter just nu på grund av att jag inte får tugga någon mat. Jag önskar att alla fick en välsignad julhelg med mycket kärlek och många vackra tankar i sina paket. ”

27. nov, 2014

"Äntligen fick jag tillfälle att landa och sätta mig ner. Jag hade flugit långt, långt, långt och undrade mycket var mina andra duvor var. Hade de inte hittat hit? Vi skulle ju samlas just här på denna sten. Var är ni? Tänk att jag kommit ifrån er. Noaks ark har jag lämnat och jag tänker på dom som var med från första början. Återföreningen kommer snart.  Jag har ju gjort det jag var tänkt för. Lämnat min fredskvist och nu var det äntligen fred på jorden. Kvisten var lämnad och jag var mer än nöjd. Jag hade nått min sten och det var skönt. Himlen var med och allt verkade vara på sin plats. Jag undrade också var fanns mitt torg? Ska dit för där är mina vänner väntandes. Tanken gör mig lycklig."

"Duvan hade hamnat en bit ifrån Ponte Vecchio. Det hade tydligen varit andra duvor där förut. Vattnet i floden såg smutsigt ut. Hon vilade sig."

"Finns det några maskar jag kan äta? Idag är vädret rätt så klart. Skönt. Människorna kanske har något gammalt bröd att ge mig. Jag är alltid hungrig. Några brödskivor skulle inte sitta fel. Jag ska rugga lite på vingarna. Känns skönt. Den där lilla pojken som gick förbi var glad och trevlig. Annat var det när vi blev jagade av en äldre farbror. Han verkade vresig, han var inte glad."

"Här sitter jag på en sten och tänker att vädret är fint. Tänker att varför äter jag inte fisk som jag skulle kunna jaga i vattnet. Gud vad massa skit som måsarna har lagt på stenen."